Obiad bardzo elastyczny

Czasem nie mamy pomysłu a w lodówce jedynie:

– marchewkę

– cebulę

– pietruszkę

– kawałek cukini

– kawałek kapusty

– bakłażana

– pomidory

– pomarańcza – opcjonalnie

to wystarczy aby zrobić pyszny gulasz i podać go z tym co akurat na składzie – z ryżem, ziemniakami, kaszą lub BURGULEM. Ten ostatni to moje najświeższe odkrycie. Powstaje z luskanych ziaren pszenicy, ugotowanych, wysuszonych i utłuczonych na kaszkę – może być róznej grubości. Burgul pochodzi z Bliskiego Wschodu i warto się z nim zaprzyjaźnić. Ma mniej kalorii i więcej błonnika niz brązowy ryż. Poza tym jest miłą odmianą…

image

Bakłażana i cukinię kroimy na duże kawałki, solimy i odstawiamy na sitku aby obciekły. Marchewkę i pietruszę ucieramy na tarce na grubych oczkach, kapustę sztkujemy. Na oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, pokrojoną w pióra, dodajemy wszystkie warzywa, dusimy pod przykryciem ok 15 min. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, dorzucamy do warzyw. Możemy użyć pomidorów z puszki lub rozcieńczonego koncentratu.
Jeśli mamy wyciskamy sok z pomarańczy. Solimy, pieprzymy. Możemy dodać swoje ulubione przyprawy lub zioła. Ja dodałam szczyptę cynamonu. Możemy skropić cytryną.

To jest danie fantastyczne bo wszystkie jego składniki sa dowolne – jeśli nie ma bakłażana mozna użyć ziemniaczka, zamiast cebuli może być por, zamiast pietruszki seler. W lodówce leży przywiędły kawalek kalafiora – świetnie! jeśli nie ma cukini to w ogóle możemy ją pominąć. A jeśli nie ma nic to idziemy na miasto!

image

jak widac ja w lodówce miałam trochę białego serka ze śniadania:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s