Sezon kończy się nam znakomicie czyli o warsztatach w lipowym domu w 2013

Mamy listopad, przed chwilą wyjechały dziewczyny z warsztatów Ani Krasuckiej.

image

Było ich 19, wszystkie poszukujące lepszej jakości, większej satysfakcji w życiu. Ciekawe i pragnące wiedzieć więcej, mądrzej wybierać. Warsztat krąży wokół tematów związanych ze zdrowym żywieniem, ze świadomym wyborem, przed którym stajemy każdego dnia – co jeść, jak jeść, jak chronić bliskich przed długofalowymi skutkami jedzenia impregnowanego chemią i strachem ( w przypadku gdy spożywamy mięso). Panie dwukrotnie zawładnęły kuchnią, która okazała się bardzo elastyczna i gościnna. Oprócz tego były zajęcia jogi hormonalnej, pranajama i relaksacja a także tańce w kręgu.

image

image

Z potraw gotowanych przez warsztatowiczki najbardziej smakowały nam kotlecili ziemniaczono-soczewicowe, bardzo delikatne, bez dodatku jajek i mąki. Pyszna była delikatna marchewka macerowana w winegret, buraczki i wspaniała surówka z czarnej rzepy z jabłuszkiem i z selerem. Na deser kosztowałyśmy tarty cytrynowej na czekoladowym spodzie oraz trufle z bakali i kaszy. image

Lipowy dom, ze swojej strony, chciał dotrzymać kroku i podał na obiad:

– zupę kabaczkowa z kozieradka i fenkułem, podana z kolendrą i pestkami dyni

– delikatne curry na mleku kokosowym z kalafiora, ziemniaków, brokułów i szpinaku, posypane prażonymi wiórkami kokosowymi

– dahl z zielonej soczewicy w gęstym sosie hinduskim

a na deser BROWNIE, który przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Pycha był. Akurat puszysty i wilgotny.

Na pierwszą kolacje podaliśmy polentę na dziko (przepis jest na blogu) z czerwona kapustą zasmażana z jabłkami i rabarbarem  a na druga risotto z pęczaka z suszonymi pomidorami.

Jedzenie zbliża, wspólne gotowanie zacieśnia więzi, świadome gotowanie uświadamia, takie warsztaty to jak kiedyś wspólne darcie pierza przez gospodynie – wśród śmiechu i pogaduszek, wypływa czasem poważniejszy temat. Na chwile zapada cisza. Jest ona oswojona bo wspólnotowa bo przecież wszyscy płyniemy tą samą łodzią.

A oto kontakt na Anię i jej warsztaty

www.piesmakow.com.pl

i polecane przez Nią linki

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s