WASHOKU – dzień drugi kolacja

wystarczył jeden posiłek przygotowany samodzielnie (pod czujnym okiem Misi) aby na kolację pokusić się o absolutne kulinarne szaleństwo. I oto co przygotowałyśmy:

kiszonke na szybko – rzepę daikon pokrojoną w talarki wrzucamy do foliowego woreczka. Do tego dodajemy cieniutko pokrojone kombu, chilli (pare okruchów ale jak zawsze z chilli uważać), łyżeczkę soli i szczyptę cukru. Potrząsamy wszystkim aby dobrze sie wymieszało i na 2h do lodówki

warzywa na parze – my użyłyśmy dynię (Kabocha, hokaido) i fasolkę mamut. Na zdjęciu wygląda to bardzo prozaicznie ale cały bajer jest w dressingu, który jest mieszanką ciemnej pasty miso, masła orzechowego i …dashi

dendaku czyli bakłażan zapiekany z miso – bakłażan podsmażony na patelni zapiekany w glazurze z białego miso, sake i mirinu.

sałatkę octową – mała rzecz a cieszy – ogórek, pomidorki cherry, rzodkiewka, wodorosty akame w zalewie z dashi z dodatkiem octu ryżowego i cukru

i danie wymagające i kapryśne – GOMATOFU, czyli świąteczny pudding świątynny – w swiątyniach sa tury ucierania sezamu na pastę. My poszłyśmy troche (haha) na skróty i użyłyśmy tahini. Ale i tak zmieniałyśmy się przy mieszaniu bo ręka mdleje. To fragment z zapisków – kładziemy na mały ogień, mieszamy, jest dobrze, robią się grudy, mieszamy, jest dobrze, robią sie grudy, zważyło się!!! nie panikujemy, nie zrażamy się, mieszamy, taka jest praktyka…“

zaczęłyśmy jak zwykle od zrozumienia całości – dokąd zmierzamy?

image

był czas na pytania i podział zadań

image

image

Gwóźdź programu, GOMATOFU. Agnieszka miesza…

image

Napięcie rośnie, Misia miesza. I ja tam byłam i z nimi mieszałam i mieszanie dla historii utrwalałam

Całość wyglądała tak

image

image

image

image

image

A to joga zapracowanej gospodyni

image

o i ja się nawet znalazłam

image

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s