Kochamy marchewkę

image

och, jak jest pięknie, jak cicho
nagle jednego dnia
odlatują żurawie
opada mgła
przychodzi jesień
Wraz z nią czas na rozgrzewające zupy i warzywa. Marchewka z imbirem jest jednym z hitów – po prostu nowsza wersja kochanej przez wszystkich marchewki z groszkiem, którą robiły nasze Mamy i Babcie. Czasem z zasmażką, czasem bez ale było to niedzielne trio w każdym polskim domu w 70-latach: kotlet schabowy, marchewka z groszkiem i ziemniaki puree. Chyba się nie mylę:)
image
rysunek Marty Maji Gierczyńskiej, z naszych pierwszych zeszytów z przepisami

Nasza propozycja jest równie prosta:

–  5 marchewek jesiennych lub 10 młodziutkich

– 2-3 cm kawałek imbiru

– pół łyżeczki kurkumy

– tymianku na końcu łyżeczki

 – sól, pieprz

Surowmarchewk– jeli jest młodziutka nie skrobijej ani nie obieram tylko myj, kroimy na słupki 4-5 cm długie. Do garnka wrzucamy masło, roztapiamy, dodajemy kurkumi tymianek, wrzucamy utarty imbir i prze- smaamy chwil. Dodajemy marchewki odrobinwody – dosłownie parę łyek, aby masło i przyprawy oblepiły marchewk. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min, tak aby marchewka była twardawa.

Jeśli do naszej marchewki dodamy rodzynki lub suszone morele i podusimy trochę dłużej, na końcu doprawiając danie miodem i cytryną otrzymamy cymes, żydowska potrawa, które w zależności od wersji może być daniem głównym albo deserem!  A cymes, każdy wie to pycha nad pychami!


Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s