Kiedy zimową porą przyjdzie chęć na pomidora

Bardzo lubipomidory, ale jem je prawie wyłącznie w lecie. Poza sezonem majbardzo słaby aromat i praktycznie w niczym, oprócz koloru, nie przypominajtych ukochanych, aromatycznych, w piosence piknej sławionych… Ale jest wyjcie z tej trudnej sytuacji – pieczenie! Pomidory bardzo dobrze znoszobróbktermiczni mona miało powiedzie, e wrcz zyskujna walorach.

Przekrawam je na pół wzdłu, posypujgrubsoli pieprzem, skrapiam octem balsamicznym. Na wierzchu kładę plasterek sera koziego i całość zapiekam ok. 15 min w piekarniku  w temp.200°C.  Mona tena 250°C z funkcjgrill – trzeba wtedy uwaa, aby nie spalisera! Pomidory wycigam i posypuję świeżą bazylilub innymi ziołami. Jeli nie ma wieej, moe bysuszona.

Są wspaniałym dodatkiem do serów, pasztetu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s