Chrupki chlebek Joanny

Bloga prowadzę od dwóch lat choć częstotliwość wpisów kazała zadać sobie pytanie czy to ma sens. Życie stanowczo wyprzedzało wszelkie wyobrażenie i najmniejszą choćby próbę planowania. Myślałam, ze porzucę to zajęcie, które sprawiało mi dużo frajdy ale na które stanowczo trzeba znaleźć czas i dyscyplinę.
I dostałam, zupełnie nieoczekiwanie, bo nie miałam podglądu czy ktokolwiek wchodzi na te strony, słowa zachęty – okazało się, że część gości lipowego domu czeka na przepisy, na wieści, na moje wokół tych rzeczy lekkie rozważania.
Wracam więc na nowym serwerze, mając nadzieję, że tym razem uda się zachować większą częstotliwość.
I od razu chcę podzielić się nowym przepisem, który okazał się fenomenalną alternatywą dla tych, którzy stanowczo maja unikać glutenu.
Dostałam go od Joasi Rus, która na ostatnie majowe warsztaty przyjechała z własną, zapakowaną w strunową torebkę, podstawą – suchą mieszanką – na cudny chrupki chlebek. W misce dodała tylko do niej wodę i oliwę, zamieszała, i do piekarnika. 

Chrupki chlebek Joasi

 2 dl  maki kukurydzianej

1/2dl sezamu
1/2dl siemienia
3/4dl slonecznika
1/4dl pestek dyni
2,5 dl wody
1/2 dl oliwy

Wymieszać wszystkie suche składniki, potem szybko dodać wodę, oliwę, połączyć i wylać cieniutką warstwą na papier do pieczenia położony na największej, podstawowej blasze piekarnika.
Posolić na wierzchu, najlepiej płatkami soli morskiej, co jak napisała Joanna dodaje chlebkowi prawdziwej elegancji.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150st i piec przeszło godzinę, tak aby chlebek był dobrze wysuszony.

Aby otrzymać jego najdelikatniejszą wersję można pomieszać mąkę kukurydzianą z migdałową – im więcej migdałowej tym delikatniejszy charakter. Kiedy dodamy jeszcze wyżej wspomnianą elegancję wyjdzie nam prawdziwy chlebek – gentelman! Bardzo miło mieć go koło siebie:)

Jak widać na zdjęciu ja zrobiłam wersję z mąką z ciecierzycy, pomieszaną z migdałową i dla podkreślenia orientalnego smaku dodałam kmin rzymski. A amarantus ekspandowany dodał jeszcze lekkości. 

SMACZNEGO!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s