Nie zapomnij o mnie jesienią

14440965_1267146173358914_7653792068641224203_n

Teraz ją jedzcie, nie zapominajcie –
po prostu utartą, z jabłkiem, rodzynkami, orzechami, cytryna i olejem lnianym.
Orzechy namoczcie wcześniej na pół godziny w wodzie – są lepiej przyswajalne.
Posólcie dla smaku i dla soku.
Można też utrzeć ją wraz z marchewką na grubej tarce, posolić i dodać słodkiej śmietanki. To będzie łagodniejsza wersja surówki – marchewka i śmietanka przytępią trochę rzepowe pazurki. Dla koloru i podwójnej dawki witaminy C posypcie natką pietruszki.
Albo sok wetrzyjcie we włosy – pachnie niezbyt przyjemnie ale to naturalny sposób na włosy pozbawione blasku. Przywróci go.
Poza tym odtruwa, wzmacnia, odkaża.
Jest dobra przeciw reumatyzmowi i na lepsze krążenie. 
Na wzmocnienie żołądka
Po prostu ostra zawodniczka- warta pozłacanego talerzyka. Czarna Rzepa.
a to jakoś mi się skojarzyło
może dlatego, że sprawdzałam francuską nazwę tej rzodkwi : Gros Noir d’Hiver de Paris – zaraz jakoś łagodniej:)
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s