Syrop z mniszka co do kwiatka

Pierwszy wpis na blogu był właśnie o tym. O majowej łące i poplamionych palcach.
Po 4 latach, za sprawą dociekliwości miłośniczki naszego syropu, podaję przepis dokładniejszy, co do kwiatka niemal.

1000 kwiatków to ok. 75 dag.
Taką ilość zalewamy 2 litrami gorącej wody, zagotowujemy i pozostawiamy na noc.
Rano przecedzamy, dodajemy 2 kg cukru.
Gotujemy na malutkim ogniu ok 2 godz.
Potem dodajemy 4 sparzone i pokrojone na plasterki cytryny ze skórka.
Gotujemy następna godzinę.
Przecedzamy i gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoików.
I pamiętajcie aby zerwane kwiaty pozostawić na czas jakiś na płótnie.
Niech zdążą z nich wyjść robaczki.

Do dzieła!

IMG_8512

w tym roku zbierałyśmy trzypokoleniowo:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s