Pyszna zupa z pokrzywy.

 

IMG_9095

Bardzo lubię gotować zupy. To chyba moja ulubiona kuchenna działka.
Kiedyś było nią pieczenie ciast i słodkości ale teraz, z racji przejścia na dietę bezglutenową, wyszłam już z wprawy i unikam takich pokus.
A do wypieków bezglutenowych jakoś nie pałam miłością.
Maciej żartuje, że bezglutenowe wypieki to najlepszy sposób na odzwyczajenie się od łakoci raz na zawsze. Po prostu kruche ciasteczka na gryce z kruszonką z owsa przestają kręcić.
Chociaż z drugiej strony, może za mało praktykuję:)

IMG_9093

Ale wracając do zup -Wczoraj zrobiłam pyszną z młodych warzyw, pokrzywy i liści, które najczęściej wyrzucamy i niepalonej kaszy gryczanej – taki wiosenny krupnik.

Składniki na 4 osoby:

młoda włoszczyzna
kalarepka z liśćmi
parę liści rzodkiewki – jeśli mamy
2 gałązki pokrzywy
2 młode ziemniaki
4 łyżki niepalonej kaszy gryczanej
2 łyżki masła
łyżka szczypiorku
łyżka koperku
łyżka pietruszki
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki tymianku
opcjonalnie 2 łyżki namoczonej wcześniej, najlepiej na noc, fasoli mung

IMG_9096

Włoszczyznę szorujemy, nie potrzeba obierać marchewki ani pietruszki. Warzywa  kroimy. Obieramy i kroimy w słupki kalarepkę i ziemniaki.

Zieleninę – pokrzywę, liście kalarepy, liście rzodkiewki, selera i marchewki (bez twardych gałązek) miksujemy na smoothie z 2 szklankami wody
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, wsypujemy tymianek i kurkumę. PO chwili dodajemy kaszę. Mieszamy.
Dodajemy pokrojone warzywa, przykrywamy i dusimy 10 min.

Zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości, dodając sól i pieprz do smaku.
Na koniec wlewamy zieloną miksturę, doprawiamy zupę cytrynę, wsypujemy szczypiorek, koperek i pietruszkę.

IMG_9107

Zabierajcie się do dzieła póki pokrzywa młoda (względnie:)

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s