Harusame czyli wiosenny deszcz

Tak nazywa się po japońsku potrawa, która jak ulał pasuje do tej pory roku i aury za oknem.
Nasza wersja zamiast tradycyjnego japońskiego vermicelli czyli cienkiego makaronu ze skrobi pozyskanej z fasoli mung lub ziemniaków, wykorzystuje po prostu najdrobniejszy makaron ryżowy.

Składniki na 4 osoby:

  • 200g makaronu ryżowego typu vermicelli
  • 1 mała cukinia lub pół większej
  • 1 mała marchewka
  • kawałek białej rzodkwi
  • kawałek brokuła jeśli mamy
  • 2 jajka – można opuścić w wersji wegańskiej
  • parę dymek ze szczypiorem
  • 1 łyżka uprażonego sezamu
  • garść kiełków

    na sos

  • 3 łyżki miso
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

    Makaron moczymy według przepisu, warzywa kroimy w słupki julienne (wielkości zapałek).
    Miso, ocet i łyżkę gorącej wody mieszamy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki.
    Na patelni na rozgrzanym oleju wylewamy roztrzepane jajka i pieczemy omlet. Po przestudzeniu kroimy go w cienkie paseczki.
    Makaron mieszamy z sosem, dodajemy warzywa, posypujemy sezamem i kiełkami.

    IMG_9102

    Znakomite na ciepłe, deszczowe dni:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s